Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper

Kaas en Zuivelboerderij Kuiper • Giessenburg

Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper

Tijdens een bezoek aan Kaas – en Zuivelboerderij Kuiper in Giessenburg is er altijd genoeg te beleven. Neem een unieke rondleiding door het hele bedrijf. Ontdek hoe de kaas gemaakt wordt en hoor de passie tijdens de verhalen van de eigenaren. 

Zie hoe de melk direct vanuit de stallen naar de kaasfabriek wordt gepompt, hoe de wei van de melk wordt gescheiden en tijdens de rondleiding wordt er zelfs ‘kaas in wording’ geproefd.

"Wij hebben genoten van alle koeien en de interessante rondleiding, ik heb nooit geweten dat er zoveel ambachtelijk werk achter het maken van kaas zat!”

Achtergrond
Kaas – en Zuivelboerderij Kuiper heeft een lange familiegeschiedenis. Jan en Thera staan samen aan het roer van deze prachtige kaas – en zuivelboerderij. Een tijd geleden heeft Jan de boerderij overgenomen van zijn ouders. Zij wonen nu naast Jan en Thera op het erf. Ze helpen nog dagelijks mee met het maken van de producten. De boerderij is al zeven generaties in de familie. Zoals het er nu uitziet, staat de achtste generatie al klaar om het stokje over te nemen! Mooi om te zien dat zo’n ambacht van generatie top generatie wordt overgedragen. Boerin Thera vertelt met gepaste trots over de geschiedenis van de familie Kuiper. Jan en Thera hebben elkaar ontmoet op de landbouwvakschool. Toen zij trouwden, hielp Thera mee op de boerderij. Op een gegeven moment besloot ze om zelf kaas te gaan maken. Ook dit is een familietraditie. In 1987 maakte Thera dan ook haar eerste kaas in een houten kaaskuip van de oma van Jan. Die eerste kaas was veel te hard en te zout. Dat was wel een teleurstelling nadat ze vier weken had gewacht op het resultaat. Daarna is alles snel gegaan. “Ik ben een cursus gaan volgen en binnen drie jaar waren we helemaal onafhankelijk van de fabriek. We hebben onze eigen keten ontwikkeld”, schetst Thera vrolijk het ontstaan van de kaasboerderij. 

Klik hier voor contact & openingstijden.

Rondleidingen alleen op afspraak.

“Je komt tijd tekort; zoveel is hier te beleven!”