Vishandel van Wijk

Vishandel Van Wijk • Groot-Ammers

Vishandel van Wijk

Mijn oudste zus is jarig! Om Melinda te verrassen hebben we een rondleiding voor haar en de rest van de familie georganiseerd. We gaan een kijkje nemen bij Vishandel Van Wijk in Groot-Ammers: zij zijn gespecialiseerd in paling en hebben hun eigen, ambachtelijke rokerij! 

Behalve de rondleiding, volgen we ook een workshop en sluiten we af met een borrel en veel lekkers! Als wij aankomen, zijn Melinda en de rest van de familie er al.

Rosemary van Wijk heet ons van harte welkom aan de Ammerse Boezem. Rosemary is al de vierde generatie Van Wijk in de vishandel. Ze begroet ons hartelijk en loopt met ons mee naar binnen.

Achtergrond
In 1898 al was het de overgrootvader van Rosemary, die als molenaar besloot wat bij te verdienen door zelfgevangen vis te verhandelen: paling en snoek. En de vishandel die Willem van Wijk begon, werd een echt familiebedrijf. In 1964 zette Nicolaas van Wijk, de opa van Rosemary, het bedrijf voort aan de Ammerse kade, waar het tot op de dag van vandaag gevestigd is. In de jaren ’90 van de vorige eeuw bouwden de ouders en oom en tante van Rosemary de zaak verder uit. Vishandel Van Wijk rookt en verkoopt zelfgevangen en opgekochte paling. In de eigen rokerij wordt de vette paling ambachtelijk gerookt. De andere paling wordt verkocht aan restaurants als stoof- en bakpaling. Ook voor zeevis en andere vissoorten kan je bij Van Wijk terecht, maar dan moet je wel even bellen van tevoren.

“Vissalades en vistapas op bestelling doen het ook heel erg goed!”

Rosemary vertelt over haar werk. “Ik sta vooral in de winkel en hou me bezig met de naleving van de hygiëneregels. En samen met mijn moeder verzorg ik de rondleidingen! Die kan je met groepen vanaf twintig personen bespreken!” Rosemary neemt ons mee naar de bassins. Verdeeld over de grote ‘betegelde vijvers’ zwemmen palingen van verschillende afmetingen. We kijken onze ogen uit! Vervolgens krijgen we de rokerij te zien: de paling wordt hier nog ambachtelijk op de ouderwetse manier, op eiken- en beukenhout, gerookt.

“Warm gerookte zalmtournedos is een andere specialiteit van het huis!”

Na de rondleiding, waarbij we ook uitleg krijgen over de historie en het reilen en zeilen van Vishandel Van Wijk, genieten we aan mooi gedekte tafels van broodjes paling. Het heerlijke maal wordt gevolgd door de workshop gerookte paling fileren. Wat een interessante middag hebben wij op deze manier en wat een origineel verjaardagscadeau voor Melinda!

We sluiten af met een hapje en een drankje, aan de picknicktafels langs de Ammerse Boezem. Er komen verschillende schalen met vissalades en vistapas op tafel. En we drinken de huiswijn ‘Goede vangst’. Die is er in wit, rood en rosé! Het wordt nog hartstikke gezellig en Melinda is het stralende middelpunt! Toch komt er een moment van afscheid nemen… Maar voordat we opstappen bedanken we Rosemary hartelijk voor haar gastvrijheid en haar goede zorgen: tot snel!

Klik hier voor contact & openingstijden.

“Je komt tijd tekort; zoveel is hier te beleven!”